03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Sigarayı Neden Bırakmalısınız ?

2020 yılı itibariyle dünya üzerinde bilinen 3 milyardan fazla sigara kullanıcısı var ve bu insanların yarısından fazlası sigara kullanıma bağlı hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybedecekler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ederek, her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybettiğini ve eğer, gerekli önlemler alınmazsa ve insanlar sigarayı bırakmadıkça bu sayının, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağını bildirmiştir.


Sigara' yı Neden Bırakmalısınız?

              2020 yılı itibariyle dünya üzerinde bilinen 3 milyardan fazla sigara kullanıcısı var ve bu insanların yarısından fazlası sigara kullanıma bağlı hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybedecekler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ederek, her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybettiğini ve eğer, gerekli önlemler alınmazsa ve insanlar sigarayı bırakmadıkça bu sayının, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağını bildirmiştir.

Sigara kullanıcılarının; sigara içme arzusu çok tutkulu ve kuvvetlidir fakat bu dürtü her oluştuğu andan itibaren 5 – 10 dakika arasında sigara içilmez ise bu dürtü bastırılmış olacaktır. Bu dürtü her bastırıldığı zaman sigarayı bırakmaya bir adım daha yaklaşmış olacaklardır. Sigarayı bırakabilmek için mutlaka bir yerlerden başlamak gerekir. Zira önümüzde iki ihtimal vardır. 1. ihtimal ya biz sigarayı bırakıcaz. 2. İhtimal ya da sigara bizi bırakacak. 2. İhtimal gerçekleştiğin de ise artık her şey çok geç olmuş olacak.

Sigara dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 adet kimyasal madde içerir.  Arsenik, benzen, klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Ayrıca tüm bu kimyasal ve zehirli maddelere ek olarak sigarada yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan nikotin ve sigaranın tadını daha hoş hale getirmek, tüketicilerin sürekli sigara kullanımını sağlamak amacıyla eklenmiş olan birçok katkı maddesi yer almaktadır.

Sigara’ yı Bırakma Evreleri

Sigarayı bırakan kişilerde ilk 1 hafta nikotin yoksunluğu sebebiyle birkaç fizyolojik problem ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazıları baş ağrısı, sinir hali, agresiflik, huzursuzluk, odaklanma problemleri, yüksek iştah, ağızda kötü bir tat, iştah artması kilo alma, terlemedir. Fakat bu belirtiler kişinin kendi kendine sigarayı bırakma dönemin de görülür. Safa sağlık merkezin de biorezonans ile sigara bırakma dönemin de çoğu kişi de bu sıkıntılar yaşanmamaktadır. Sigara bırakma sürecinde bu tarz sıkıntılar yaşayan kişileri düşündüğümüz de, düzenli olarak sigara kullanımının zararlarını göz önünde bulundurursak birkaç günlüğüne bu yoksunluk belirtilerini göze almak daha karlı bir seçenek olmaktadır.

Sigarayı bırakmadan önce birtakım hazırlıklar yapmak sizlere sigarayı bırakma aşamasında fayda sağlayacaktır. Öncelikle sigarayı bırakacağınız tam tarihi belirleyip, ortamınızı buna göre tekrar düzenlemeniz gerekmektedir mümkünse çalışma veya dinlenme ortamınızda sigara paketi, çakmak, kül tablası gibi objelere yer vermemek sizin için oldukça faydalı olacaktır.

 Tüketim alışkanlıklarını da gözden geçirmek sigarayı bırakma döneminde faydalı olabilir. Örneğin çay, kahve gibi içecekler sizin için sigara ile özdeşleşmiş içecekler ise bir süre bu içecekleri bırakmanız en azından azaltmanız da faydalı olabileceği gibi ilk sürelerde alkol tüketiminden de kaçınılmalıdır.

Sigarayı bıraktıktan sonra ise hayatınızda günde birçok kez tekrarladığınız bir alışkanlığı birden kesmek kolay olmayacağı ve hayatınızda bir boşluk yaratabileceği için bunun yerine farklı rutinler oluşturabilirsiniz. Bu süreç içerisinde kesinlikle yardım almaktan kaçınmamalısınız hatta bu serüveninizi başkaları ile paylaşıyor olmak size çok daha iyi bir motivasyon kaynağı sağlayabilir.

Sigarayı bırakmak zordan kolaya doğru bir eylemdir. Bıraktıktan sonra ki her günün bir önce ki günden daha kolay olacağını kabullenerek ve tecrübe ederek ilerlerseniz hiçbir şeyin imkansız olmadığını ve hiçbir şeyin sağlıklı bir yaşamdan daha keyif verici olmadığını tecrübe edeceksiniz.

TUĞBA ATÇEKEN

PSİKOLOG&HEMŞİRE