03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Kendiniz için Yapmaya Başlamanız Gereken Şeyler

Paul Coelho’nun bir sözü var “Bir gün uyanacaksınız ve hep yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için zamanınız olmadığını fark edeceksiniz. Onları şimdi yapın.” Pek çoğumuz mutluluğumuzu ve hayallerimizi bir başka gün yapmak üzere erteleriz. Gerçek şu ki hayat şu anda olup bitiyor. Hayatında olumlu değişimler yapmak istiyorsan, o gün işte tam da bugün. İşte bir öneri listesi. Her gün bir tanesini hayatına kazandırmakla başlayabilirsin.

Kendiniz için Yapmaya Başlamanız Gereken Şeyler

Kendiniz için Yapmaya Başlamanız Gereken Şeyler

 

Paul Coelho’nun bir sözü var “Bir gün uyanacaksınız ve hep yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için zamanınız olmadığını fark edeceksiniz. Onları şimdi yapın.”

 

Pek çoğumuz mutluluğumuzu ve hayallerimizi bir başka gün yapmak üzere erteleriz. Gerçek şu ki hayat şu anda olup bitiyor. Hayatında olumlu değişimler yapmak istiyorsan, o gün işte tam da bugün. İşte bir öneri listesi. Her gün bir tanesini hayatına kazandırmakla başlayabilirsin.

 

  1. Hayatın için bir vizyon oluştur.

Hayat amacını netleştir. Seni harekete geçiren şey ne? Kişisel hayatında neyi istiyorsun? İlişkilerinde? İş yaşamında? Yaşam tarzında? Kişisel gelişimin için? Mutluluk için?

 

  1. Günlük namaz/meditasyon/dua ile ruhunu besle. Zihnini dinlendir.

Günlük küçük küçük ayırdığın toplam 45 dakika, sana kat kat geri dönecektir. İçgörü, iç huzur, yaratıcılık, şefkat ve merhamet için kendine günlük manevi zaman ayır.

 

  1. Bedenine iyi davran.

Bedenin senin bu dünyadaki evin. Onu su ile, sağlıklı yemeklerle, yürüyüşlerle ve egzersizle besle. Zararlı alışkanlıkların için hemen bugün bir adım at. Sigara bırakma ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsin.

 

  1. Kalbini ve sezgilerini dinle.

Kalbin hayat amacını anlamak için bir anahtar. Sana bilgelik ve rehberlik edecek. Hayatta bazı konuları düşünen beynin algılayamayabilir.

 

  1. Günlük rutinini bir kurcala.

Her seferinde aynı yılı 85 defa yaşayıp buna hayat deme. Günlük rutinine yeni bir şeyler ekle. Başka bir yoldan git, yeni bir çay/kahve türü dene, başka bir hobi bul, yeni bir aktivite dene, başka bir şehri gez, işine ek olarak başka bir iş dene.

 

  1. Değerlerini netleştir.

Derin motivasyon kaynakların; hayal gücü, özgürlük, bilgelik, adalet, kendinle dürüst olmak,  bereket, hayat dolu olmak, maneviyat, insanlarla bağlantıda olmak, kendin olmak… Hayatını bunlar etrafında örmeye çalış.

 

  1. Eğlence ve mutluluk için zaman ayır.

Bir liste yap. Seni canlandıran şeyleri yaz. Her hafta bunlardan yapmaya çalış. Bunların seni ekonomik anlamda zorlaması gerekmez. Bir yürüyüş, bir arkadaşla buluşmak, birine yardım etmek… Seni canlandıran şeyleri en iyi sen biliyorsun. Mutluluk ile ışılda.

 

  1. Gün içerisinde bir durakla.

Gün içerisinde durakla. Dikkatini günlük koşturmacalardan, zihninde dönüp duran endişelerden şöyle bir uzaklaştır. Etrafındaki görüntüleri, sesleri, kokuları, bedensel hissiyatını hisset. Bunları gerçekten hisset. Etrafınla bağlantı kur. Etrafındaki güzellikleri hisset ve farkına var.

 

  1. Sen olmaya alış. Kendine alış.

Bir sebeple buradasın. Senden sadece bir tane var. Kendini sahiplen.

 

  1. Hayatına ritüeller kat.

Namazların olabilir, düzenli kitap okuduğun saatler olabilir, haftalık arkadaş buluşma günlerin olabilir. Düzenli olaylar ve yeni rutinlerinle değerlerini hayatının içerisine yerleştir. Hatırlıyor musun? Vizyonunu belirledin. Hayatını hangi değerler etrafında kurmak istediğini belirledin. Şimdi harekete geç ve günlerine, haftalarına ve aylarına bu değerleri hayatına katacak ritüeller ekle.

 

  1. Şükür et.

Şükür büyüleyici etkilere sahiptir. Sahip olduklarınla huzurlu olmanı sağlar ve hayatına daha fazla güzellik ve iyi şeyleri mıknatıs gibi çeker. Hayattasın, canlısın ve değerlisin. Bir şükür listesi yaz. Sahip olduğun şeyler veya gün içerisinde olan şükür hissettiğin olaylar. Bunları yaz ve farkına var. Bunu her gün yap. Değişimi fark edeceksin. Şükür ve minnet konusunda daha fazla bilgi edinmek istersen, bu konuda hazırlanmış kapsamlı bir video için buraya tıklayabilirsin. 

 

  1. Hayallerinin peşinden git.

Biraz klişe öyle değil mi? Değil. Hepimiz hayallerimizi öteleriz. Hep uygun anı bekleriz. Örneğin ben yazar olmak için hep emekli olacağım ve boş vakitlerimin olacağı anları bekledim. Ta ki şunu fark edene kadar: Bugün de yazabilirim. Bugün de boş vakitlerim var. Hayallerini gerçekleştirmek için zengin olmayı ya da boş vaktinin olmasını beklemene gerek yok. Hayallerin için bugün ne kadarını yapabileceğine bak. Onların peşinden gitmeye bugün başla. Her şeyi bir kenara bırakıp hayallerini kovalamana gerek yok. Onları var olan hayatına ekleyebilirsin. Her seferinde bir parça.

  1. İyi arkadaşlarla vakit geçir.

Çevremizdekiler bizi derinden etkiler. Hayal kuran, yerine getiren, idealist, inançlı, düşünen insanlarla ve sendeki en iyiyi ortaya çıkaran insanlarla vakit geçir. Bu başta söylendiği kadar kolay olmayabilir. En yakınlarında bu özelliklere sahip olmayan, seni olumsuz etkileyen insanlar var olabilir. En yakın halkanın bir dışındaki halkayı düşün, arkadaşlar, akranlar, tanıdıklar. Değişime buradan başla. Bu halkadaki olumlu değişimler iç halkanın seni olumsuz etkilemesini azaltacaktır.

 

  1. Kendini sev, kendini kabul et.

Kendinle ilişkini güçlendirdiğinde, diğer ilişkilerin ve hayatın kendiliğinden gelişecektir. Her şey yoluna girmeye başlayacaktır. Dilersen bu konu ile ilgili "Kendimizi Sevmeyi Öğrenmek: Öz-Sevgi" blog yazımıza buradan ulaşabilirsin. 

 

  1. Bağışla.

Bir çin atasözü der ki “Öfkeye tutunmak bir koru tutmak gibidir. Onu birine atmak istersin. Ancak yanan sensindir.” Başkalarını bağışla, özgür kal ve yoluna devam et. Bunun bahsedildiği kadar kolay bir konu olmayabileceğini anlıyorum. Nasıl bağışlarım konusunda araştırma yapabilir veya bir uzmandan destek alabilirsin.

  1. İçini zenginleştir.

Şunu anlamalısın. Mutluluğun, değerliliğin ve hayattan tatmin olmandan başkaları sorumlu değil. Sen sorumlusun. İçini zenginleştirmeye başla. Sevgi ile başla. İçini sevgi ile doldur. Başka nelere ihtiyacın var? Listele. Araştır. Yardım al. İçini zenginleştir.

 

  1. Haftanı planla.

Nihai hedeflerini ve değerlerini belirle. Haftanı bunları düşünerek planla. Plan yapmadığımızda modern hayatın akışı içinde savrulur gideriz. Haftamızı biz değil başkalarının hedefleri ve değerleri belirler.

 

  1. Haftanı değerlendir, gözden geçir.

Hafta içerisinde yer alan muhteşem kişileri, olayları ve durumları fark et ve şükür listene ekle. O kadar da iyi gitmeyen şeylerin farkına var, böylelikle aynı olayları tekrar tekrar yaşamak yerine neleri onarman gerektiğini bulabilirsin.

 

  1. Kutla! Her şeyi!

 

Ufak kazanımların ve ilerlemelerin senin kendine olan güvenini artırır. Başarı için sana motivasyon sağlar. Kendini ve sevdiklerini kutlamak ve ödüllendirmek için ufak yöntemler bul.

 

  1. Ruhun ile bağlantı kur.

 

Özünle iletişime geç. İçindeki sen ile. Düşünceler, duygular, unvanlar ve etiketler çıkarıldığında geride kalan sen. Onu tanı.

 

  1. Doğada daha fazla vakit geçir.

Tabiat sana doğal güzellikleri, büyük Akıl’ı, evrendeki dengeyi geri hatırlatabilir. Özün ile bağlantıda olmanı sağlayabilir.

 

  1. Geçmişi serbest bırak.

Geçmişte kaldı. Şu anda ve burada değil. Sadece zihninde artık onlar. Geçmişi bıraktıkça, şu anda etrafını kuşatan barış, huzur ve güzelliklerin farkına varabilirsin. Geçmişin seninle bugüne mi geldi? Neler yapabileceğine bir bak. Geçmişi yeniden anlamlandırmak için destek alabilirsin. EMDR gibi yaklaşımlar ile geçmişinle barışabilirsin.

 

  1. Ders al.

Bazen karşılaştığımız güçlükler bizim en iyi öğretmenimizdir. Şöyle bir durakla ve seyret. Karşılaştığın bu güçlük gizli bir mesaj içeriyor mu? Nerede takıldın? Hangi konuda kendini geliştirmen gerekiyor? Bu güçlük sana ne anlatmaya çalışıyor?

 

  1. Sahip olduğun alanı gereksiz nesnelerden arındır.

Sahip olduğumuz gereksiz dağınıklıklar bizi sadece fiziksel anlamda kısıtlamıyor. Enerjik ve psikolojik anlamda da kısıtlıyor. Yaşam alanını temizleyip boşalttığında sembolik olarak hayatında yeni değişimlere de yer açmış olursun.

 

  1. Düzenli olarak kendini dinle.

Nasıl hissediyorum? Bu soruyu kendine ne sıklıkla soruyorsun? Elini kalbine koy ve içindeki çocuğu kontrol et. Şu anda ne hissediyor? Neye ihtiyacı var? Şaşırtıcı cevaplar alabilirsin.

 

  1. Derin nefesler al.

Maalesef günlük hayatta öyle bir acelenin içindeyiz ki doğru düzgün nefes almayı unutuyoruz. Vücudumuz gerginleşiyor, sürekli yorgun hissediyoruz. Unutmayın. Bedenimiz enerjiyi oksijen kullanarak üretir. Gün içerisinde arada bir duraklayın ve derin derin nefes alın. Tercihen diyafram nefesi alın. Diyafram nefesi konusunu araştırabilirsiniz.

 

  1. Hayatını basitleştir.

Kendini bunalmış ve yoğun hissediyorsan, tipik bir haftada neler yaptığını gözden geçir. Nelerden kurtulabileceğine bak. Belki çok fazla televizyon veya sosyal medyada sürekli aşağı kaydırmak sana en iyi gelen şeylerden değildir? Sıkça uyguladığımız, bizim için zararlı olabilecek alışkanlıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Sıkça Uygulanan Bu Alışkanlıklar Sizin için Zararlı Olabilir" başlıklı blog yazımıza buradan ulaşabilirsin.

 

  1. Her hafta konfor alanının dışında bir şey dene.

Alışkın olmadığın, seni tedirgin eden şeyleri deneyerek konfor alanını genişletebilirsin. Kendi kendine koyduğun sınırların ötesini görmeye başlayabilirsin. Ufak şeylerden bahsediyoruz. Navigasyonu bırak ve yolu kendin bulmaya çalış. Elinde küçük bir karıncanın gezinmesine izin ver. Tadını sevmediğin bir gıdayı ufak porsiyonlarla tekrar dene. O siparişi bugün sen ver. O satıcı ile sen konuş. O yapamadığın iadeyi yapmayı dene. Henüz o kediye hiç dokunmadın, ama biraz yaklaşmasına izin ver.

 

  1. Mutluluğuna değer ver.

Küçük meseleler ve bizim kontrolümüz dışında değişiveren olaylar karşısında mutluluğumuzu çabucak feda ederiz. Halbuki mutluluğumuz sahip olduğumuz en değerli şeylerden. Onu bu kadar hızlı bırakma. Mutluluğunu hemen feda etme, ona değer ver. Aracın mı bozuldu? Planlar mı değişti? Olan çoktan oldu. Kendine “Bunun için şu anda mutluluğumu feda etmeye hazır mıyım?” Diye sor. Modern hayatta bir çok konu bizim için stres kaynağı olabilmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için "21. Yüzyılda Stres" başlıklı yazımıza bir göz atabilirsin.

 

  1. Destek al.

Tüm bu liste ile ilgili bazı noktalar var, belki sen de farkındasın. Bazı değişimleri kolaylıkla yapabilirsin. Bazılarını ise hayatına geçirmede güçlük yaşayabilirsin. Bazı değişimleri ise şu anda hayatında istemiyor olabilirsin. Tüm bunlar çok normal. Kendini sevmek bu işin bir parçası. Uygulayabildiğin değişimler için kendini fark etmeyi ve kutlamayı unutma. Uygulamakta zorlandığın değişimler için biraz araştırma yapabilir ya da bir uzmandan yardım alabilirsin. Yaşadığın güçlüklerde kendine şefkatli davran. Hayatında istemediğin noktalara da sen karar verirsin. Kendini kabul et.  Uzman bir desteğe ya da terapiye ihtiyaç duyup duymadığından emin değil misin? Bu konu ile ilgili Terapiye İhtiyacım Var mı? 10 Belirti blog yazımıza buradan ulaşabilirsin. 

 

Yazar: Uzm. Klinik Psikolog Rukiyye Meryem Parladıcı

Psikoloji Lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde 2015 yılında tamamladı. 2020 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamladı. Çapa Çocuk ve Ergen Psikiyatri servisinde alanında staj yaparken uzman psikyatrlarla çalışma fırsatı buldu. Selçuklu Tıp Fakültesi Yetişkin psikyatri servisinde staj yaparken yetişkin gruplarla çalışan psikiyatrlarla gözlemyapma fırsatı elde etti.

Şu anda çocuklara, ergenlere, yetişkin bireylere ve ailelere psikolojik danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Son 5 yıldır Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile nörotravma, kronik hastalıklar, yaşlılık psikolojisi, psikodrama, problem çözme becerileri, kişilik özellikleri ve ilişkiler konusunda en son yapılmış çalışmaları harmanlayarak çalışmaktadır.